Meteen naar de inhoud

Recepten

Cranberrypunch

    Rebecca van Duijvenbode mailde mij: Ik zag jullie oproepje op de website voor recepten met cranberries. Ik heb jaren geleden een recept voor punch gekregen en dit wil ik jullie niet onthouden. Het is een heerlijke, winterse punch die je warm drinkt. Bedankt Rebecca voor het recept en de mooie foto!

    Cranberry Yoghurtijs

      Yoghurtvruchtenijs kun je heel makkelijk zelf maken: yoghurt mengen met vruchten, in een vorm gieten, invriezen en klaar. Het is een ideaal gerecht voor als je weinig tijd hebt, maar wel een lekker zelfgemaakt toetje wilt. Bovendien kun je er goed je restjes cranberryjam, –compote of –saus in verwerken.

      Cranberry Kruidenzout

        Wie slim is, denkt in het begin van het najaar al aan hartje winter. Waar heb je dan zin in? Cranberry’s! Door de gedroogde zure besjes te mengen met zout en kruiden, kun je makkelijk een heerlijk kruidenzout maken. Nu mengen = straks genieten; met een snufje huisgemaakt kruidenzout voeg je in de donkere maanden een vleugje cranberry toe aan allerlei gerechten.

        Cranberrysorbetijs met Grand Marnier

          Van Robert Jan Verkade kreeg ik dit lekkere recept. Het wordt weer lente en dus tijd om ijs te maken. Deze keer moest ik het experiment aangaan met alcohol en de ijspan. Zou het lukken om dit mengsel te laten bevriezen? Het antwoord is ja! En het was heerlijk. Beslist niet zoet, eerder een beetje wrang maar omdat ik er een chocolade fondant bij had gemaakt was het een heerlijk dessert. De combinatie van de volle chocoladesmaak met het lichte ijs (en prachtig van kleur) was prima.

          Pancakes met cranberry en sinaasappel-honingsaus

            Amerikanen eten pancakes als ontbijt. Dat is echt wel iets om jaloers op te zijn! Geïnspireerd door deze lekkere ontbijttraditie heb ik deze pancakes met cranberries en sinaasappel-honingsaus gemaakt. Let bij het maken van de saus op dat je het niet te ver inkookt want dan heb je een harde karamel…spreek ik uit ervaring:-) Van dit recept kun je precies 3 keer bakken in een normale koekenpan. Je hebt dan 9 pancakes. Dat lijkt veel voor twee personen maar wacht maar hoe lekker ze zijn!

            Cranberrycompote, recept voor een heerlijke compote

              Cranberrycompote is samen met cranberrysaus misschien wel de bekendste bereiding van de cranberry en dat is niet voor niets. Met deze lekker compote maak je een maaltijd met kip, kalkoen of wild helemaal af. Een groot voordeel is dat het goed voor te bereiden is. Handig als je uitgebreid kookt. De compote is ook heerlijk over zoete nagerechten zoals vla of over rijstepap.

              Cranberry sinaasappelcake met hazelnoten

                Een cake maak je snel en is ideaal als er wat meer mensen op bezoek komen. Uit een cake snijd je zo 20 plakken. Omdat een cake vrij vochtig is kun je hem ook nog eens een tijdje bewaren. Deze zoete cake vormt een mooi contrast met de frisse smaak van cranberries. De hazelnoten zorgen ervoor dat er ook nog eens wat knapperigs in de cake zit. Een heerlijke cake dus aan de slag!

                Posteleinsalade met paddenstoelen & cranberrydressing

                  Postelein is zwaar ondergewaardeerd. Het heeft een heerlijke frisse smaak en is behalve in stamppot ook heerlijk als salade. De frisse posteleinsmaak combineert heerlijk met aardse paddenstoelensmaak. Ik gebruikte voor dit recept kastanjechampignons maar het is ook met ander paddenstoelen heerlijk. Door de dieprode cranberrydressing ziet deze salade er ook nog eens prachtig uit.

                  Cranberrydressing

                    Via Tertia van Vegatopia ontving ik de tip dat ze een heerlijke dressing gemaakt had voor Fattoush. Fattoush is salade van oud pitabrood en groenten die op smaak gebracht wordt met Sumac, gemalen poeder van een zure bes. Haar variant is gemaakt met een andere fris zure bes: de cranberry. Met een heerlijk resultaat. Bedankt voor de tip!