Meteen naar de inhoud

Hak de walnoten grof in een keukenmachine. Voeg nu bloem, poedersuiker, kaneel en zout toe en meng het goed in de keukenmachine. Voeg nu de boter toe en kneed het in de keukenmachine tot je een samenhangend deeg hebt. Dit kan natuurlijk ook gewoon met de hand maar voor de noten is een keukenmachine wel handig, het deeg is namelijk erg stevig.

Bekleed een bakblik van 23 bij 33 centimeter met bakpapier. Bekleed het bakblik zo egaal mogelijk met het deeg en druk het allemaal goed aan. Zet het een half uur in de vriezer. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de bodem 20 minuten.

Doe cranberries met het water in een pan en breng het aan de kook. Roer goed tot alle cranberries gesprongen en zacht zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Druk de inhoud van de pan door een fijne zeef en vang het resultaat op in een kom. Dit gaat het beste met de bolle achterkant van een soeplepel.

Laat de cranberrypuree afkoelen en voeg hier nu de suiker, eieren, eigeel, citroensap en zout aan toe. Roer het geheel tot je een gladde pasta hebt. Zet een sauspan op een gematigd vuur en blijf constant roeren tot je een dikke massa hebt die aan de achterkant van een lepel blijft kleven.

Haal de pan van het vuur en voeg alle boter in een keer toe. Giet de cranberrycurd door een zeer fijne zeef en vang het op in een schone kom. Giet dit mengsel over de gebakken bodem en bak het geheel nog 10-15 minuten in de oven op 180 graden. De taart is goed als de curd stevig is maar van binnen nog een beetje zacht is.

Haal het bakblik uit de oven en laat het goed afkoelen voordat je de vierkantjes snijd. Bestrooi met poedersuiker en leg er een stukje gekonfijte citroenschil op.

Citroenschil konfijten
Schil lange dunne schillen van de citroenen. Breng een pan water aan de kook met een een halve theelepel zout. Voeg de schil toe en kook ze 10 minuten. Laat ze uitlekken. Breng opnieuw een pan water aan de kook met een kwart theelepel zout en laat de schillen nog 10 minuten koken. Laat de schillen uitlekken. Zo maak je de schillen mooi zacht en verdwijnt de bitterheid uit de citroenschil.

Breng in een pan 250 milliliter water en 340 gram suiker aan de kook. Roer tot de suiker opgelost is. Leg de citroenschillen hier in en laat ze nog 45 tot 60 minuten op heel laag vuur stoven. Let erop dat ze niet inkoken tot een caramel! Leg op een werkblad een stuk bakpapier en besmeer het heel licht met olie. Rol de citroenschillen om een tandenstoker of eetstokje zodat je een mooie spiraalvorm krijgt. Leg ze op het bakpapier en laat ze afkoelen. Verwijder de stokjes en versier nu de cranberrygebakjes. Eet smakelijk!

Meer weten over Evelyn? Kijk eens op haar site Coupeuse.nl of volg Evelyn Grooten op Twitter.