Cranberry-kruidenzout

Cranberry-kruidenzout Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
20 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten:

 • 1 eetlepel sinaasappelrasp
 • 5 eetlepels grof zeezout
 • 1 eetlepel gedroogde cranberry’s
 • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn

Wie slim is, denkt in het begin van het najaar al aan hartje winter. Waar heb je dan zin in? Cranberry’s! Door de gedroogde zure besjes te mengen met zout en kruiden, kun je makkelijk een heerlijk kruidenzout maken. Nu mengen = straks genieten; met een snufje huisgemaakt kruidenzout voeg je in de donkere maanden een vleugje cranberry toe aan allerlei gerechten.

 1. Spoel een biologische/onbespoten sinaasappel af onder de koude kraan. Maak ‘m droog met een stuk keukenpapier. Rasp de schil.
 2. Spreid de rasp uit op een vel bakpapier. Leg alles op een bakplaat in de oven en droog de rasp op een temperatuur van +/- 70 graden Celsius in ongeveer twintig minuten, of totdat de rasp droog aanvoelt.
 3. Kneus het zeezout licht in een vijzel.
 4. Snijd de gedroogde cranberry’s zo fijn mogelijk.
 5. Meng de cranberry’s, de rozemarijn en de sinaasappelrasp met het zeezout.
 6. Doe alles in een schone, afsluitbare pot, bijvoorbeeld een weckpot. Glazen potten kun je goed schoonmaken in een sopje van heet water en soda. Spoel de pot daarna goed na met heet water. Laat de pot drogen (uitlekken) op een schone theedoek, Je kunt de pot ook in een kwartier in een oven zetten op een temperatuur van 150 graden Celsius. Gebruik de pot pas als die helemaal droog is.
 7. Laat het zout een paar weken staan voordat je het gebruikt. Schudt de pot af en toe.

Cranberry-kruidenzout is lekker in combinatie met pompoen, bijvoorbeeld in een quinoasalade met geroosterde pompoen. Of strooi wat zout over een snee geroosterd (noten)brood met warme geitenkaas of camembert.

Dit recept is gemaakt door Janine Bruinooge.
Janine is een enorme lekkerbek en gek op streek- en seizoensproducten. Op haar eet- en kookwebsite JAMMIE deelt ze haar kennis, ervaringen en enthousiasme. Schuif aan en word ook een lekkerbek!

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk