Cranberry- sinaasappeljam met kweepeer

Cranberry, sinaasappeljam met kweepeer Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
45 minuten

Ingrediënten

  • 2 zakken verse cranberries (680 g in totaal)
  • 200 gram gedroogde cranberries
  • 300 gram suiker
  • 1 kweepeer, geschild, klokhuis verwijderd, in kleine blokjes
  • sap en rasp van een (biologische) sinaasappel
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • een snufje gemalen kardemom
  • een snufje gemalen kruidnagel
  • 3 deciliter water

Via Twitter kun je mensen met dezelfde (of hele andere, soms vreemde!) interesses ontmoeten. Een van de mensen die ik volg is Vera Greutink van Tuinsmakelijk.nl Zij Twitterde dat ze een lekkere cranberryjam aan het maken was met sinaasappel en kweepeer! Ik heb haar gevraagd naar het recept en gelukkig wilde zij het wel delen. Lees hier haar verhaal!

Zoals beloofd hier het recept voor de cranberryjam die ik vandaag heb gemaakt. Het was een improvisatie met wat ik in huis had, maar ik heb nauwkeurig opgeschreven wat er in ging. De verse cranberries vallen door het koken uit elkaar, maar de gedroogde behouden hun vorm, wat een mooie structuur aan de jam geeft. Omdat de jam niet al te zoet is, is deze ook goed geschikt voor bij een kaasplank.

Ik gebruikte de grote cranberries uit de winkel, maar in de zomer tijdens onze vakanties in Tsjechië (waar ik vandaan kom) plukken we ook de kleine wilde cranberries in het bos om er een compote van te maken. Zoals bij bosbessen zijn de wilde cranberries (of veenbessen) aromatischer. Maar de grootste hoeveelheid veenbessen heb ik een paar jaar geleden in Noorwegen gezien. Ik kon het toen ook niet laten om een zak mee naar huis te nemen om in te maken… 🙂

Maak eerst de jampotjes goed schoon door ze met soda te wassen of even uit te koken.
Doe alle ingrediënten in een grote pan en breng aan de kook. Laat pruttelen totdat de jam indikt. Omdat zowel cranberries als kweepeer veel pectine bevatten is niet veel suiker nodig om de jam te laten geleren, maar voeg eventueel meer suiker toe als je van zoet houdt. Vul de potjes met de jam, draai de deksels stevig dicht en zet de potjes op de kop (hierdoor wordt de lucht in de potjes ook gesteriliseerd). Draai de potjes na 10 min weer om.

Bedankt Vera voor je mooie verhaal en het lekker recept! Meer weten over Vera en haar mooie website over de eetbare tuin? Kijk eens op Tuinsmakelijk.nl, bekijk haar Facebookpagina of volg Vera Greutink op Twitter.

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk