Meteen naar de inhoud

Breng een grote pan water aan de kook waar de poffert in past zonder al te schuin te gaan drijven. Probeer even de ideale hoeveelheid water uit door de poffert in de pan met koud water te plaatsen. Laat van te voren de cranberries wellen in warm water. Vet de poffert in met boter en bestrooi het hele blik aan de binnenkant met paneermeel. Doe dit grondig. Hiermee voorkom je dat je de poffert niet heel uit het blik krijgt.

Zeef het zelfrijzend bakmeel in een flinke kom. Voeg nu melk, eieren, zout en de gewelde cranberries toe. Mix dit beslag nu met de mixer of keukenmachine. Met de hand kan het ook maar let er wel op dat er echt geen klontjes in het beslag zitten.

Giet het beslag in de poffert. Doe de deksel er goed op. Zet de poffert in de pan met kokend water en laat het nu 2 uur koken op rustig vuur. De deksel moet op de pan zodat de poffert omlaag gedrukt wordt. Er moet voldoende water om het blik heen koken zodat alles gelijkmatig gebakken zal worden. De poffert staat altijd een beetje scheef in de pan doordat het blik drijft. De oplossing hiervoor heb ik nog niet gevonden maar ik hoor het graag als iemand dat al wel ontdekt heeft. Haal de poffert na 2 uur uit de pan en laat hem even rusten in het blik.

Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Breng de slagroom en de melk aan de kook. Snijd een vanillestokje in de lengte door en schraap het merg met een mes eruit. Doe het merg en de vanillestokjes bij de melk en slagroom en laat het even doorkoken op laag vuur.

Splits de dooiers van de eieren. In dit recept is het eiwit niet meer nodig. Meng met een garde de maïzena/aardappelmeel met 2 eidooiers en de suiker. Klop het in een kom tot een schuimige massa. Giet een scheut warme melk bij dit mengsel en klop het goed door. Verwijder de vanillestokjes uit de pan. Klop het maïzena- eimengsel nu in de pan door de melk/slagroom. Laat het koken totdat er een stevige saus ontstaat.

Stort de poffert op een plat bord. Snijd er stukken uit en overgiet ze met de dikke vanillesaus. Eet smakelijk!
Deze foto is gemaakt door een van de Amerikanen: Jonas. Super bedankt!!!

Tips:

Vervang de gedroogde cranberries door krenten, rozijnen, sukade, stukjes appel of laat je creativiteit de vrije loop.
Oorspronkelijk werd de poffert gegeten zonder vanillesaus maar met gesmolten boter en suiker of stroop. Zelf vind ik dat nogal zwaar. De poffert is al een behoorlijk stevig toetje en boter met suiker erover is dan de overtreffende trap.

5 reacties op “Poffert met cranberries en vanillesaus”

 1. Heb ik mijn vorm helemaal uit Engeland gehaald, gebruiken jullie ze al generaties in Groningen! Zo zie je maar dat je nog heel veel van je eigen land kan leren. Ik heb al verschillende gekookte en gestoomde cakes gemaakt. Ik laat mijn vorm op een ring met drie pootjes rusten en leg een platte riviersteen bovenop. Die is gewelfd en blijft mooi liggen. Niet erg gebruikelijk, en ook niet voor iedereen bruikbaar, maar ik dacht, ik zeg het toch mar. De ring heb ik trouwens in een toko gekocht. Ze worden normaal gebruikt om pannen op open vuur te zetten. Uiteraard heb ik voor mijn cakes/puddings de kleinste ring gekocht die ik kon vinden.

 2. Á propos, Ik ga dit recept zeker uitproberen als het weer wat kouder wordt in de herfst. Wat overigens ook een goddelijke vanillesaus is die je hierbij zou kunnen serveren is de volgende;

  250 ml slagroom.
  175 gr witte chocolade
  1 kleine vanillepeul.

  Snijd een vanillestokje doormidden en deponeer het uitgeschraapte merg en de twee helften in een pannetje. Giet hierin 250 ml slagroom en breng het langzaam roerend aan de kook. Zodra het mengsel kookt laat je het twee á drie minuutjes doorkoken. Blijf wel roeren. Haal daarna het pannetje van het vuur en vis de vanillepeulen eruit. Gooi er 175 gram gehakte witte chocolade door het mengsel en roer tot deze gesmolten is. De saus krijgt een fluwelen glans. En klaar.

  Meer is het niet, maar hij smaakt verukkelijk, zowel warm of koud. Je kan wat overblijft zelfs invriezen en maanden later weer gebruiken.

  Hubert

 3. Mooie tip Hubert, Dat is een nog rijkere saus maar het klinkt heerlijk. Zal er ook wel mooi uit zien denk ik!

 4. hoi okke,hier ben ik nog een keer
  poffert is een zeer bekend gerecht uit mijn jeugd.
  ik kom uit “grünnen” en wij aten poffert zeker een keer in de maand
  met boter en suiker als gemakkelijke maaltijd.
  ik vond en vind het koud het lekkerst,
  in dikke plakken gesneden en dan wat roomboter erop met lichtbruine basterdsuiker.
  jammie jammie

 5. Hallo Gerie, Leuk om te horen, ik kom niet uit Groningen maar ben wel gek op Poffert. Ik vind hem koud ook lekkerder. Een keer per maand Poffert eten haal ik niet maar dat is alvast een mooi goed voornemen voor 2012!

Reacties zijn gesloten.