Pancakes met cranberry en sinaasappel-honingsaus

Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 1 reactie

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
10 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten:

 • half zakje bakpoeder
 • zakje vanillesuiker
 • 3 el suiker
 • 1 ei
 • 200 g bloem
 • 2 deciliter karnemelk
 • 75 gram cranberries (vers of bevroren)
 • 50 milliliter honing
 • 2 sinaasappels (1 voor sap en schil, 1 in plakken)

Amerikanen eten pancakes als ontbijt. Dat is echt wel iets om jaloers op te zijn! Geïnspireerd door deze lekkere ontbijttraditie heb ik deze pancakes met cranberries en sinaasappel-honingsaus gemaakt. Let bij het maken van de saus op dat je het niet te ver inkookt want dan heb je een harde karamel...spreek ik uit ervaring:-) Van dit recept kun je precies 3 keer bakken in een normale koekenpan. Je hebt dan 9 pancakes. Dat lijkt veel voor twee personen maar wacht maar hoe lekker ze zijn!

Doe de karnemelk in een kom en klop er het ei, de suiker, vanillesuiker en het bakpoeder door. Zeef nu de bloem erdoor en klop goed totdat alle klontjes eruit zijn. Je krijgt een stevig beslag (bijna deeg). Roer de cranberries erdoor.

Rasp de schil van 1 sinaasappel en pers het sap. Doe de schil met de honing (twee bolle eetlepels) en het sinaasappelsap in een steelpan. Het moet ongeveer 5 minuten inkoken tot een saus maar dus geen karamel. De saus wordt veel steviger als je het van het vuur haalt. Als het in de pan al stevig is heb je het te ver ingekookt en moet je het met wat extra sinaasappelsap weer dunner maken.

Verwarm een koekenpan op matig vuur. Schep verdeeld over de pan 3 juslepels in de pan. Let erop dat de pancakes niet tegen elkaar aankomen. Bak ze totdat er belletjes aan de bovenkant verschijnen en schep ze met en spatel om. Houd de pancakes warm in een oven of op een pan kokend water met een bord erop. Als alle pancakes gebakken zijn giet dan de ingekookte saus erover. Eet smakelijk!

Reacties

 1. Spruit Agnes 5 december 2012 18:16 uur

  Gisteren hebben we omdat we vegetarisch zijn en geen rookworst bij de zuurkool eten, een heerlijke zuurkool met cranberries gemaakt. Heel simpel: Je maakt een gewone stamppot met aardappelen en kruidenzuurkool.
  Je bakt een ui die later door de stampot gaat. De cranberries ( 2 personen een half zakje uit de supermarkt) zet je intussen op met een beetje water, een scheutje roosvicee en laat het dik inkoken. De berries barsten worden zachter. Nog een sinasappel persen en even mee laten inkoken, met gewassen rozijnen. Dit door de zuurkool roeren. Klaar Eet smakelijk!