Cranberrysaus

Cranberrysaus Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 54 reacties

Voorbereidingstijd:
5 minuten
Kooktijd:
15 minuten

Ingrediënten

  • 350 gram cranberries
  • 250 gram kristalsuiker
  • 150 milliliter water of vruchtensap

Cranberrysaus is voor Amerikanen onlosmakelijk verbonden met het Thanksgiving diner. Traditioneel eet je deze saus dan bij een kalkoen uit de oven. De fris zure kruidige smaak combineert goed bij zacht vlees zoals kalkoen, varkensvlees maar ook de sterkere smaak van wild.

Meng de ingredienten bij elkaar in een sauspan. Kook het samen ongeveer 15 minuten. De saus moet in de pan al dikker worden. Haal de saus van het vuur af zodra het in de pan al dik is.

Giet de saus in uitgekookte of in sodawater geweekte potjes. Doe de potten zo vol mogelijk zonder dat ze overlopen. Draai de deksel erop en zet de potten op de kop op de deksel. De eigen voorraad cranberrysaus is klaar. Eet smakelijk!

Tips:

Klassiek is natuurlijk de combinatie van cranberrysaus bij kalkoen en kip. Deze saus is dus lekker bij wit vlees. Ook bij wild zoals ree, hert, wild zwijn en eend past cranberrysaus uitstekend. Doe de saus ook eens over vla of over pudding. Ook over zoete pannekoeken of drie in de pan is dit heerlijk!
Koop na kerst voor een spotprijs cranberries en maak voor jezelf een lekkere voorraad cranberrysaus. Dan kun je weer een heel jaar vooruit:-)

Reacties

  1. silvana 21 oktober 2010 18:05 uur

    goed gelukt, makkelijk te maken ideaal en ook nog lekker.
    de potjes zijn goed gearriveerd.

  2. Okke Amerongen 21 oktober 2010 18:21 uur

    Mooi, goed nieuws! De fabriek kan weer opstarten:-)

  3. Marga 18 december 2011 18:53 uur

    eindelijk weet ik hoe ik de saus moet maken,omdat ik nu weet hoe ik met de computer om moet gaan.Zo heb ik het recept gevonden. Jaren heb ik cranberries in mijn handen gehad en steeds weer terug gelegd maar nu blijf ik cramberrysaus maken.

  4. Okke Amerongen 18 december 2011 19:13 uur

    Hallo Marga, Mooi dat je de saus ontdekt hebt. Als je net start met de computer dan gaat er een wereld aan lekkere recepten voor je open! Veel plezier ermee 🙂

  5. Monique 20 december 2011 00:34 uur

    En voor wie suiker niet zo goed ziet zitten hebben we nu “stevia”!! Aan iedereen een fijne Kerst en plezierige feestdagen!!! Kisses from Belgium!

  6. gea marcus 20 december 2011 08:40 uur

    kan de cranberrysaus behandelt worden zo als jam dus niet in wekken

  7. Okke Amerongen 20 december 2011 09:06 uur

    Hallo Gea Marcus, Je kunt cranberrysaus op exact dezelfde manier als jam in potten doen en bewaren. Zo kun je voor de rest van het jaar een mooie voorraad aanleggen. Veel succes!

  8. marcel 20 december 2011 13:30 uur

    Goeden middag Okke Amerongen!
    Ik maak cranberrysaus ook vaak voor lunchgerechten voor mijn gasten namelijk:
    sandwiches met brie er tussen, in de oven, zijn ze klaar met cranberrysaus erbij en wat garnituur en je hebt een heerlijke maar ook een luxe lunch!

    Vriendelijke groeten en fijne kerstdagen toegewenst,

    Marcel!

  9. Elly 20 december 2011 13:43 uur

    kan ik dit ook maken met gedroogde cranberries? verandert dan de hoeveelheid suiker en water? vriendelijke groeten! Elly

  10. Okke Amerongen 20 december 2011 14:13 uur

    Hallo Marcel, Dat is een goede tip en maakt een sandwich helemaal af. Bedankt!

  11. Okke Amerongen 20 december 2011 14:15 uur

    Hallo Elly, Ik zou dit recept niet met gedroogde cranberries maken. Die nemen meer water op en zijn meestal ook gezoet. Daarmee veranderen dan alle verhoudingen in dit recept. Mijn advies is om dit toch echt met verse cranberries te maken. Ze zijn nu ook gewoon bij de supermarkt te koop dus het moet lukken om er aan te komen. Veel succes!

  12. jeannette de roeper 20 december 2011 15:11 uur

    ik geniet van je vruchten en van de recept adviezen.
    suiker is slecht.
    naar mijn opvatting gebruik je er veel te veel van.
    zoek mee met suikerhaters en diabeten, naar aanvaardbare alternatieven.
    lees: suiker weeën.
    doe een vellteje plastic in een puddingvorm.
    bekleed de vorm met korstloze sneetjes wit casino brood.
    vul het met de cranberry saus .
    dek af met brood.
    klap de plastic dicht.
    zwaar gewicht er op en een nacht in de koeling.
    maak plastic los en keer de kerst pudding.
    serveer er room of een vanille saus bij.

  13. emmanuella 20 december 2011 16:26 uur

    hallo, zou je er ook confituur kunnen van maken?
    Dezelfde verhoudingen als bij ander fruit…is het proberen waard, denk ik dan
    Groetjes Emmanuella

  14. Okke Amerongen 20 december 2011 17:36 uur

    Hallo Emmanuella, Je kunt er uitstekend confituur van maken. Gewoon als normale confituur. Cranberries geven wel al snel vrij stevige jam dus daar moet je met de hoeveelheid vocht rekening mee houden. Veel succes!

  15. Okke Amerongen 20 december 2011 17:39 uur

    Hallo Jeannette, Bedankt voor de complimenten! In veel vruchtenjams en sauzen zit inderdaad behoorlijk wat suiker. Daar zijn inmiddels wel alternatieven voor zoals allerlei diksappen/siropen (rijst, mais, agave), zoetstof (maar daar lees ik ook niet veel positieve dingen over) en bijvoorbeeld stevia. Bedankt voor jouw suggestie voor een kerstpudding. Leuke tip!

  16. albert 21 december 2011 16:46 uur

    hallo ,
    is het ook mogelijk om cranberry saus te maken voor vlees gerechten.
    alvast bedankt
    en allemaal fijne feestdagen.

  17. Okke Amerongen 21 december 2011 16:54 uur

    Hallo Albert, Cranberrysaus is bij de meeste vleessoorten ook heerlijk. Bekend is de combinatie met kalkoen, en wild maar ook met rundvlees en varkensvlees is het goed te combineren. Gewoon experimenteren dus. Veel succes!

  18. Aafko Visscher 22 december 2011 11:21 uur

    Hallo,
    zijn cranberries met suiker en water genoeg voor het maken van een saus voor vleesgerechten of heb je misschien nog een paar tips om het nog meer op smaak te maken voor bijv. varkensvlees.
    groeten,
    Aafko

  19. Okke Amerongen 22 december 2011 11:43 uur

    Hallo Aafko, Je kunt deze cranberrysaus nog meer smaak geven door in plaats van water sinaasappelsap toe te voegen. Ook kun je een scheut drank toevoegen (gin of iets anders), een scheut port erdoor is lekker, geraspte sinaasappel of citroenschil. Ook fijngesneden spaanse peper is een mooie combinatie. Er zijn kortom erg veel mogelijkheden. Experimenteer er dus gewoon op los. Eet smakelijk!

  20. astrid 24 december 2011 12:54 uur

    Hoi,
    ik ga het zo direct maken en hoop dat ik het lekker vind en de gasten ook.
    Moet je de cranberrysaus verwarmen of wordt deze koud gegeten bij vlees?

  21. Okke Amerongen 24 december 2011 15:50 uur

    Hallo Astrid, Je kunt de cranberrysaus een klein beetje verwarmen of gewoon op kamertemperatuur serveren. Als het steenkoud uit de koelkast komt is het minder lekker. Als de cranberrysaus nu in de koelkast staat zou ik hem gewoon een uur van te voren uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen. Alvast eet smakelijk!

  22. Ellen 24 december 2011 17:24 uur

    Kan ik de saus ook een dag van tevoren maken in de koelkast leggen en dan bijtijds eruit halen de volgende dag?

  23. wijnand 24 december 2011 18:10 uur

    cranberry saus over ijs is dat te doen??

  24. Okke Amerongen 24 december 2011 20:32 uur

    Hallo Ellen, Geen probleem dat gaat prima. Als je de saus goed laat afkoelen is hij vaak wel wat steviger. Eventueel heel licht weer opwarmen maar niet meer heet maken. Je kunt dit doen voor het opdienen.

  25. Okke Amerongen 24 december 2011 20:34 uur

    Hallo Wijnand, Dat is heerlijk, zeker over wat zoeter ijs zoals roomijs, bijvoorbeeld vanille. De cranberrysaus heeft ook altijd nog iets fris en bitters en dat combineert goed met zoete romige smaken. Het is minder lekker bij sorbetijs.

  26. roelie 27 december 2011 15:09 uur

    Hallo Okke Wijnand wij eten al jaren cranberrysaus,maar ik hoor niet van de reactie”s bij jou over een zeef .Want ik zeef ze altijd met een houten rol er in want anders heb je zoveel velletjes gr van Roelie

  27. Okke Amerongen 27 december 2011 22:39 uur

    Hallo Roelie, Het zeven van de cranberries om alle velletjes te verwijderen is een kwestie van smaak. Ik vind het zelf wel lekker maar je kunt inderdaad de velletjes er ook uit zeven. Voor de liefhebbers van een saus zonder velletjes is dat een prima tip.

  28. Stella 29 december 2011 21:12 uur

    Hallo Okke

    Wat ook heel lekker is, voeg een flinke scheut hazelnotenlikeur toe aan het geheel en dan ( opgewarmd) lekker op een wafel met vers geklopte slagroom.
    Zeker nu in deze toch wat kouder wordende tijd en uiteraard Nieuwjaar.
    Het zijn wel caloriebommetjes, maar dat moet kunnen zo af en toe toch !

    Fijne Feestdagen

  29. Paul van ’t Hooft 29 december 2011 21:36 uur

    Hoi iedereen.

    Ik maak traditioneel met kerstmis mini quiches met bladerdeeg, heel fijn gesneden prei, geitekaas, room en enkele cranberries en houd dan 3 ons cranberries over. Daarnet daarvan een sublieme saus gemaakt; mijn tip is om de fijne groentezeef te gebruiken.

    Op nieuwjaarsdag wordt dit een grote verrassing met hazepeper en aardaappelpuree uit eigen keuken en een passende groente.

    Cheers, Paul

  30. Okke Amerongen 2 januari 2012 20:50 uur

    Hallo Stella, Klinkt lekker zo’n wafel! Inderdaad niet light maar dit maak je ook niet elke dag toch?! Voor jou een heel mooi nieuw jaar.

  31. Lida 8 januari 2012 20:12 uur

    Dag Okke,

    Wat een lekker recept! Als variatie heb ik er op het laatst een scheutje port bijgevoegd. Heerlijk!!

    Groeten Lida

  32. Liesbeth 3 december 2012 16:18 uur

    CranberrycompĂ´te op allerlei soorten patĂ© is werkelijk heerlijk! Ook bij schimmelkazen gebruik ik het, bijv. een toastje met brie of camembert en dan een lepeltje compĂ´te erop….hemels!

  33. Pierre 24 september 2013 15:39 uur

    Sinds enige tijd heb ik cranberry’s in de groententuin.Het zijn nogal harde bessen. Moet ik wachten tot ze zacht zijn of worden de bessen vanzelf zacht door te koken??

  34. Okke Amerongen 24 september 2013 19:35 uur

    Hallo Pierre, Cranberries moet je inderdaad eerst koken. Dan worden ze snel zacht. Je hoort ze zelfs knappen in de pan. Op deze site staan genoeg recepten dus dat komt wel goed 🙂

  35. Joke 12 december 2013 23:43 uur

    Hallo Okke,
    Ik heb onlangs een flesje cranberry dressing gekregen. Maar heb eigenlijk geen idee waarbij ik dit zou kunnen gebruiken.
    Joke

  36. Okke Amerongen 16 december 2013 22:55 uur

    Hallo Joke, Cranberrydressing kun je gewoon over een salade gebruiken. Eet smakelijk!

  37. Pepe 17 december 2013 19:43 uur

    Zit er verschil in smaak tussen vossebessen/ cranberry! En de bereiding hetzelfde ?

  38. Joop 17 december 2013 20:15 uur

    Vosse bessensaus/cranberrysaus is er verschil in bereiding?

  39. Okke Amerongen 17 december 2013 20:41 uur

    Hallo Pepe en Joop, Met vossebessen heb ik zelf geen ervaring. Op internet lees ik dat cranberries wranger van smaak zijn dan vossebessen dus dat geeft je een idee over de smaakverschillen. Ik lees dat de bereiding hetzelfde is maar spreek ook daar dus niet uit eigen ervaring. Waar kopen jullie vossebessen? Lijkt me leuk om ze zelf ook een keer te proberen.

  40. deborah 19 december 2013 17:39 uur

    kun je cranberrysaus ook invriezen

  41. Okke Amerongen 21 december 2013 10:15 uur

    Hallo Deborah, Je kunt cranberrysaus zeker invriezen. Ook kun je het net als normale jam in potjes bewaren. Dat scheelt alweer ruimte in overvolle koelkasten rond deze tijd van het jaar. Veel succes!

  42. Fred 22 december 2013 11:56 uur

    Net voor de eerste keer cranberrysaus gemaakt en wat een makkie. Ik heb een paar kruidnagelen ( in een thee-ei) meegekookt en een scheutje port…heerlijk. Maar kan ik met de staafmixer de substantie wat gladder krijgen? Ik blijf nl. steeds velletjes proefen.

  43. Maud 22 december 2013 12:41 uur

    Vol spanning wachten we hier af hoe de saus gaat lukken. Het ruikt al heerlijk, de kinderen (alle 4) komen naar beneden om te kijken wat ik aan klaarmaken ben.

    Bedankt voor het recept!

  44. Maud 22 december 2013 13:41 uur

    Goedgekeurd door een kritische jury 🙂

  45. willemijn 25 december 2013 20:51 uur

    psst moeten de cranberries niet fijngemakt, de saus is erg klonterig

  46. Okke Amerongen 27 december 2013 07:38 uur

    Hallo Willemijn, Dat is een kwestie van smaak. Een cranberrysaus met wat nog delen echte cranberry erin is duidelijk huisgemaakt en ziet er wat mij betreft mooi uit. Maar je kunt de cranberries ook pureren met een staafmixer of zelfs zeven zodat je helemaal geen stukjes in de saus hebt.

  47. Elly 27 december 2013 09:39 uur

    De saus met vers geperst sinaasappelsap en scheut port gemaakt. Bedankt voor het recept! Het was een groot succes! Heb meerdere potjes gemaakt. Dus saus in voorraad. Ik vind het net leuk en lekker als het grof is. Heb tijdens het koken alleen erin geroerd en niet extra klein gemaakt. Kan op veel manieren gegeten worden! Diverse gasten gingen huiswaarts met cranberrysauspotjes!

  48. Stella 29 december 2013 09:18 uur

    Goedemorgen Okke

    Nou de wafels staan al weer klaar, vandaag net zoals vorig jaar de cranberriesaus maken en dan langzaam op naar het Nieuwe Jaar.
    Ik wens jou je familie en alle medegenieters een rustige en smaakvolle jaarwisseling en voor het Nieuwe Jaar : Veel geluk en Gezondheid

    Groetjes Stella

  49. Marijke Begemann 29 december 2013 17:02 uur

    29 dec.2013.
    Ik heb genoten van mijn cranberriesaus, waarbij ik de hoeveelheid water vervangen heb door rode wijn.en ik gebruik wat minder suiker. Is overheerlijk.
    En de saus heeft een goede jamsubstantie. Kan er door het gebruik van wijn ook jam van gemaakt worden. Fluitje van een cent.

  50. José 29 december 2013 20:46 uur

    Kan ik de cranberriesaus ook in vriezen???

  51. Okke Amerongen 20 januari 2014 20:03 uur

    Hallo José, Je kunt cranberrysaus in potjes doen zoals je dat bij jam zou doen. Invriezen kan ook.

  52. Okke Amerongen 20 januari 2014 20:06 uur

    Hallo Willemijn, Als je liever fijne cranberrysaus hebt kun je de saus pureren door een passe vite (roerzeef) of met een staafmixer. Zelf vind ik het wel lekker om er nog wat structuur in te hebben.

  53. edward 15 november 2014 23:00 uur

    Hoi Okke, en @ Joop en Pepe: Ja met Vosse (-n) bessen kan je ook een heerlijke saus maken, met dezelfde bereiding als in de meeste basisrecepten van Cranberries (saus, compote, gelei) ik maak m met port en stukjes schil van sinaasappels (zesde). Vossenbessen groeien in Nederland op een paar plekken (google maar waar ;)) en ik ga er morgen mee aan de slag in de keuken. grtn van Edward

  54. irma 18 december 2014 21:16 uur

    Kun je cranberry jam als basis voor saus gebruiken