Salade met gedroogde cranberries en amandelen

Salade met gedroogde cranberries en amandelen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
5 minuten
Kooktijd:
10 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten:

 • 200 gram pluksla
 • 50 gram gedroogde cranberries
 • 50 gram blanke amandelen
 • olijfolie
 • azijn (optioneel)
 • grof zout

In de zomer denk je niet vaak aan cranberries. Geheel ten onrechte. Gedroogde cranberries zijn het hele jaar goed verkrijgbaar en kunnen in veel gerechten iets extra's toevoegen. Deze salade combineert de gedroogde cranberries met de wat zoetige smaak van geroosterde witte amandelen. Binnen een kwartier heb je een heerlijke frisse salade op tafel staan!

Zet een koekenpan op half vuur en rooster de amandelen tot ze een licht bruine kleur hebben. Let op want ineens gaat het hard en dan zijn ze zo aangebrand! Als de amandelen geroosterd zijn leg ze dan even op een koud bord. Noten zijn nogal vet en kunnen van binnen dus erg heet worden. Door ze even te laten koelen voorkom je dat iemand zijn mond verbrand.

Was de sla goed en droog de sla in een slacentrifuge. Natuurlijk kun je goed schudden in een vergiet maar met een slacentrifuge maak je sla echt goed droog. Zo blijft de olie er aan plakken in plaats van dat het er af loopt. Leg de droge sla in een grote kom en giet er ruim olijfolie over en wat grof zeezout. Meng alles goed door zodat alle slablaadjes met olie bedekt zijn.

Leg de sla op de borden, strooi de amandelen en gedroogde cranberries erover. Eventueel kun je nog wat azijn erover sprenkelen. Je hebt nu een heerlijk voorgerecht. Met grotere porties kun je er zelfs een maaltijdsalade van maken. Eet smakelijk!

Reacties

 1. aldert 13 juli 2011 22:37 uur

  Sorry,
  Alle gedroogde cranberry aanbieders moeten zoet toevoegen, ze zij anders ongenietbaar.Om ze gedroogd eetbaar te maken moet er zelf veel bij, wat niet zo gezond is.
  De gedroogde produkten en vele sapjes zijn enkele jaren geleden ontstaan nadat de wereldmarkt voor cranberries ingestort is door overproductie, eigenlijk dus een marketing gag.
  Mijn advies, koop verse ( na de kerstdagen overal overgebleven en goedkoop -goed rauw in te vriezen-) of ga ze in de herfst na vrijgave op Terschelling zelf plukkenen maak voor je recepten telkens een beetje kompot, met de zoetstof die je zelf wilt ( honing, rietsuiker agavendiksap etc) gezonder en veeeeel lekerer!!!!!!!!
  Cranberries hebben een uitzonderlijk hoog pectine gehalte ,de kompot heeft niets anders nodig!
  eet smakelijk

  receptentip: SUPERTOETJE:-vanilleijs met een gebakken banaan, scheutje advokaat en daarover warme cranberriekompot.Zeer eenvoudig en een absolute winner………….

 2. Okke Amerongen 14 juli 2011 20:39 uur

  Bedankt voor al je tips Aldert. Dat toetje klinkt heerlijk. Na de feestdagen sla ik ook altijd goedkoop cranberries in. Ze zijn inderdaad goed in te vriezen.