Meteen naar de inhoud

Het recept van Vera:
Voor het deeg: meng in een kom meel met suiker en zout. Voeg de in kleine stukjes gesneden boter en meng alles totdat het deeg op broodkruimels lijkt. Klop eigeel met slagroom en voeg toe aan het deeg. Meng alles vlug en maak een bal van het deeg (het kan nodig zijn om iets meer slagroom toe te voegen). Laat het deeg minstens een half uur in de koelkast rusten.

Maak de vulling door cranberries met water, suiker en abrikozen 10 min te koken. Voeg de Amaretto toe en kook nog 10 min. Laat de vulling goed afkoelen.

Verdeel het deeg in twee├źn, een stuk groter dan de andere in verhouding 1/3 en 2/3. Rol het grotere stuk uit op een met meel bestoven oppervlakte tot een dikte van 4 mm. Bekleed hiermee een springvorm van 24 cm doorsnee, er moet een opstaande rand ontstaan. Spreid de cranberries regelmatig uit op het deeg.

Rol het andere deel uit tot een rondje van 24 cm doorsnee en snij het in reepjes van 1 cm breed. Verdeel 5 tot 6 reepjes over de taart en leg de andere 5 tot 6 er diagonaal overheen. Het is ook mogelijk om latwerk te maken door de diagonale reepjes telkens onder en boven de onderste reepjes te vlechten. Vouw de opstaande rand naar binnen en druk wat aan om het met de reepjes te verbinden. Bestrijk de bovenkant van het deeg met een mengsel van 1 eigeel en 2 eetlepels slagroom. Bak de taart 40 min op 180 graden.
Bestuif eventueel met poedersuiker.

Het recept komt uit het kookboek `Fields of Greens` van Annie Sommerville, maar ik heb het wat aanpast en omgerekend naar Europese eenheden.