Meteen naar de inhoud

In de tuin

De cranberry is een mooie kleine groenblijvende stuik die ontzettend winterhard is. De jonge scheuten kunnen wel last hebben van vorst maar ze bloeien in mei of juni als nachtvorst meestal niet meer voor komt. De cranberryplant is niet geschikt voor beginners want ze stelt echt speciale eisen aan de grond. De planten hebben een vochtige zure grond nodig. Let hier echt op want anders doen de planten het gewoon niet in de tuin. Zonde want ze zijn niet goedkoop om aan te schaffen, vanaf €5,- voor een klein plantje.

Cranberry rassen

Het valt niet mee om cranberryplanten te kopen. Mocht een kwekerij of tuincentrum ze wel hebben dan zijn dit geschikte cranberryrassen:

 • Beckwith
 • Ben Lear
 • Bergman
 • Crowley
 • Early Black
 • Franklin
 • Hamilton
 • Hawes
 • Jumbo
 • Langlois
 • Mc Farlin
 • Pilgrim
 • Red Star
 • Searless
 • Stevens
 • Wilcot

Cranberry planten

Plant cranberries bij voorkeur in een zure goed vochtige grond. Beschik je niet over zulke grond begin er dan liever niet aan. De plant kan ook veel last hebben van wortelrot waardoor ze afsterven. Wil je toch een poging wagen? Begin klein door te kijken of ze toch willen aarden door de bodem te verbeteren. Koop dan grond voor zuurminnende planten. Culvita maakt dit product maar er zullen ook andere leveranciers zijn.

Droogte is funest voor de cranberry. De grond mag zelfs af en toe een tijdje onder water staan. De cranberries groeiden oorspronkelijk op natte veengronden, moerasgebieden en in duingebieden. De plant kan vrij goed tegen een zout klimaat zoals op onze Waddeneilanden het geval is. Zware grond is dus in ieder geval niet geschikt om cranberries te planten. Om een mooi vol bed te planten in de tuin, plant je ze het best met een afstand van 10×10 cm. De planten worden dan mooi bodembedekkend waardoor onkruid weinig kans krijgt.

Cranberries onderhouden

Aan de cranberries heb je heel weinig onderhoud. De plant heeft geen extra mest nodig. Om de paar jaar kun je in maart de planten wat terugsnoeien. Hiermee bevorder je de groei en blijf je verzekerd van een mooie oogst.

Cranberries oogsten

De cranberries zijn in augustus, september of oktober rijp. Dit is afhankelijk van de soort. Van 1m2 kun je tot 500 gram cranberries oogsten. De bessen zijn rijp als de bessen mooi rood/paars van kleur zijn. aan de onderkant blijven de meeste soorten rood met wit. Als je een paar struikjes hebt pluk je ze gewoon met de hand.

Cranberry plukbak

Als je echt een veld vol cranberries hebt dan is een cranberrykam wel handig. Op de Waddeneilanden mag je hier overigens niet zo maar mee plukken. Er is een vergunning voor nodig dus let daar wel op als je met je cranberry plukbak op pad wilt gaan.
Ik heb op Marktplaats deze antieke cranberrykam gekocht, met plastic bodem… Zo zie je maar dat een fruitgek zich af en toe het hoofd op hol laat brengen…

Cranberries zijn goed te bewaren

Als je een flinke opbrengst hebt van je cranberry veld dan is het goed om te weten dat je de cranberries goed kunt bewaren. Zorg dat je alle slechte bessen verwijderd en bewaar ze gewoon in de koelkast. Ze zijn zeker 2 maanden te bewaren. Zo kun je voorlopig genieten van lekkere eigen cranberries. Dit is overigens ook het geval als je ze gewoon in de supermarkt koopt. Niet iedereen heeft tenslotte zijn eigen cranberryveld.

38 reacties op “In de tuin”

 1. wellness vrienden

  Dag, wij zijn bezig met het aanleggen van een bessen tuin in de bergen v. h. Böhmerwald, [900 m boven de zeespiegel] we hebben enige ervaringen welke soorten het daar goed doen [koude winters, droge warme zomers].
  We zoeken plant materiaal voor een redelijke preis, cranberries en ook blauwe bessen struiken, m.v.g. JW Reinders

 2. Lieve tuiniers,
  Als eens afgevraagd waarom cranberries tegen zout kunnen, wel omdat ze in de buurt van de zee groeien….
  Een late nachtvorst kan de Terschellinger cranberrieoogst minimeren!
  Het böhmerwald is met zijn 900 meter echt niet geshcikt voor cranberries.
  datis zonde van de moeite, blauwe bessen redden het misschien maar ook daar zou ik in een sneeuwloze vorstperiode geen garantie op willen geven.

  met groenen groet

 3. beste tuinders, sedert enige jaren is er een innovatief bedrijf dat in Nederland cranberries teelt voor diverse grotere aanplanten en velden van cranberry.Er zijn veel hectares aangeplant in Nederland (los van Terschelling en Vlieland) die de komende jaren deze prachtige cranberrybessen produceren.
  De Cranberryfarm in De Hoeve ( Nabij Wolvega) kan voor particulieren cranberryplanten leveren. tel 0561-475911 of cranberryfarmdehoeve@live.nl
  openingstijden; woensdagmiddag ,vrijdagmiddag. graag even van te voren bellen voor een afspraak.

 4. Ik ben zomaar begonnen met 3 struikjes tussen de bosbessen, die in grote containers staan. Ze woekeren lekker tussen mijn bessen, zomaar in zurige leemgrond achter de duinen in noord-holland. Ze krijgen tegen de winter een paar handjes tuinturf. In het begin oogstte de vogels ze of ik veel te vroeg.

 5. Hallo Johanna, Mooi dat de cranberries het goed doen. Het zal vast aan de goede (zurige) grond liggen.

 6. leo van wolfswinkel

  Al een aantal jaren heb ik een cranberry veldje van plm. 3 m2 en elk jaar
  heb ik daar een redelijke oogst van. Ik heb het veldje verdiept aangelegd
  om ze vochtig te houden (op veengrond) maar ik merk dat ze kruipen tot
  buiten de rand v/h veld. Ik wil ze wel daar binnen houden ; kan ik ze
  ver terugsnoeien ? Onder de groene stengels is het een wirwar van bruine,
  houtige stengels .

 7. Roland Van Hecke, Wevelgem-België

  Een confituut van Cranberrys kan je ook perfect maken met de Thermomix : doe 350 gr. cranberries samen met 270 gr. geleisuiker en 550 cl. water in de mengbeker. Stel in op 100 graden/10 minuten, snelheid 2. Draai daarna nog 1 minuut op snelheid 8 en duw paar keer op Turboknop. Giet dan de massa door een zeef en doe ze in potjes met schroefdeksel. Zet de potjes omgekeerd in de koelkast om schimmel te vermijden. Op die manier heb je de ganse winter de lekkerste cranberry-confituur bij de hand om te genieten bij een stoofpotje van everzwijn of hert. Ook bij fazant, patrijs, snip en alle andere soorten vederwild komt het tot zijn recht. Doe daar een lekkere bordelaisesaus bij (waar je een kleine portie zwarte chocolade hebt bijgedaan) en een stevige rode wijn (St.-Emilion, Pomerol, St.-Estèphe, Cahors of een Cote Rotie) en geloof me : je wil niet meer doodgaan.

 8. Hallo Roland, Met de Thermomix heb ik geen ervaring maar je suggesties om de cranberrysaus te combineren zijn prachtig! Mooie tips zo vlak voor kerst!

 9. Wij wonen voor een groot gedeelte van het jaar in de Morvan (Bourgondië).
  Ik zou graag cranberries planten. Zuurminnende planten doen het goed bij ons. Maar het is wel kleigrond. Zou het kunnen wanneer ik de grond met zand vermeng?

 10. Hallo Willy, Het is moeilijk te zeggen omdat ik de locale omstandigheden niet goed ken. Als andere zuurminnnende planten het goed doen is dat alvast een goed teken. Ik zou gewoon klein beginnen en als dat werkt het wat uitbreiden.

 11. Vraagje :
  Wij wonen een deel van het jaar in Portugal aan de voet van de serra Estrella .
  Wij hebben zware terracotta klei met daaronder verticale rotsplaten vergelijkbaar met mergel in Limburg ,daardoor is de bovenlaag doorgaans droog en de rots permanent vochtig .
  Als ik met de boorhamer in de rots hak om palmbomen te planten (die doen het zeer goed) dan ruiken de brokken schimmelachtig.
  In de tuin hebben wij wel schaduwrijke plaatsen ,daar het in de zomer de temperatuur oploopt naar +/- 35 graden, vragen wij ons af of cranberryplanten er wel een kans maken.
  Daar mijn vrouw gevoelig is voor blaasontsteking, leek het ons wel leuk om het te proberen of ze willen groeien in dit klimaat.
  Waardoor we het nuttige en beplanting in de tuin mooi kunnen combineren.
  In de buurt zijn de bergen begroeit met eucalipthus en pinus austriaca.
  Graag een goed advies, daar ik het zonde vind op planten zomaar dood te laten, maar wel wil proberen goed van start te willen gaan om een klein veldje aan te leggen.
  Alvast heel veel bedankt aan ieder die hier op wil reageren
  Groetjes Bert en Corry.

 12. Heb eens een keer een beworteld stekje van de cranberry gehad.
  Heb hem direct in de border gezet, daar het hele slechte grond is,
  Gewoon klapzand( de slechtste grond die er bijna is) en tot onze verbazing hangen er de eerste 8 cranberrys aan.
  Wij geven de plant wel veel water, maar aan de grond kan het echt niet
  liggen .
  Hoe kan dit, nooit geen hummes erbij gedaan.

 13. Hallo Bert en Corry, Ik zou het gewoon proberen. De omstandigheden zijn daar zo anders dat ik er eerlijk gezegd geen advies over kan geven. Vandaar: begin gewoon klein en kijk of het werkt. Oh en laat zeker even weten hoe dit experiment uitpakt. Veel succes!

 14. Beste Okke
  Bedankt voor je reactie, wij zijn dat zeker van plan en ik denk dat de zuurgraad best wel hoog, de grootse zorg zal de intense UV straling zijn.
  Dus denk ik om er over om met schaduwnet wat extra schaduw te creeren.
  We hebben daar een dikke 750 soorten bomen ,struiken en planten in de tuin staan.
  Het meeste experimenteel ,want het is zo anders , bij voorbeeld Pelargoniums (Geranium) bloeien 12 maanden per jaar en word met gemak 1,5 meter hoog en groeien toch traag.
  We houden je op de hoogte ,het is alleen zaak dat de Cranberrieplanten hier in Zeeuws Vlaanderen niet te vinden zijn ,dus moet ik een adresje vinden die ze op kan sturen ,

  Met hartelijke groeten Bert en Corry.

 15. Dag Okke,

  Leuke website!
  Gister heb ik voor het eerst in mijn leven de cranberry planten op Vlieland gezien. Van wat er nog over was heb ik wat bessen laag bij de grond en soms in het water, meegenomen. Maar eigenlijk ben ik er bang voor dat het niet best is als ze al een tijdje in water hebben gelegen. Heb je enig idee of ik de besjes beter kan laten staan of dat ik ze nog prima kan verwerken?

  Veel dank voor een reactie alvast!

  Hartelijke groet,

  Anne

 16. Hallo Anne, Je kunt de bessen die uit het water komen prima verwerken mits ze nog stevig zijn. De professionele telers telen ook vaak vrij nat. Ze laten het cranberryveld ook onder lopen en schudden/schrapen dan de takken leeg met speciale oogstmachines. De bessen drijven dan naar boven en ze oogsten dan de drijvende bessen. Het is kortom geen enkel probleem zolang de bessen nog stevig voelen.

 17. Esmeralda de Vries

  Hallo Okke,
  Ik woon op Vlieland (waar we verse cranberries kunnen plukken) en wil graag wat overgebleven verse cranberries gebruiken om in mijn tuin een bedje cranberry plantjes op te kweken. Hoe ga ik te werk?

 18. Hallo Esmeralda, Voor zover ik weet worden cranberries gestekt en niet gezaaid. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is maar ik heb er zelf helaas geen ervaring mee.

 19. beste cranberry-vrienden sedert jaren teelt het bedrijf BESNEDERLAND BV gevestigd te Zwolle op de Kwekerij Herfte te Zwolle jaarrond vele soorten cranberrieplanten. Maat P8 te planten in grond met een zuurgraad van PH 3 t/m Max 5,5. Dus zure grond en geen klei.Geschikt voor diverse kleine ( volkstuinen, particulieren) en grotere velden van cranberry. Er zijn veel hectares aangeplant in Nederland door BesNederland BV. in 2013 ook op Texel nabij den Hoorn. De planten zijn ca 2,5 jaar oud bij verkoop en dragen dan vaak al prachtige cranberrybessen. Cranberries houden van vocht zijn echter geen moerasplanten en worden om de soortechtheid te bewaren gestekt. BesNederlandBV heeft 5 soorten in productie.
  Bezoekadres:
  Herfterlaan 2
  8024 PJ Zwolle

 20. Excursies, verse cranberries van eigen veld,proeverijen,verkoop van cranberryplanten, kookworkshops, lezingen en vele eigengemaakte cranberryproducten vind u bij de Cranberryfarm De Hoeve vlakbij Wolvega prachtig gelegen in de landelijke omgeving van westellingwerf, de Lindevallei.
  website : http://www.cranberryfarmdehoeve.nl

  Adres: Cranberryfarm De Hoeve
  IJkenweg 13
  8394 TA De Hoeve

  T. 0561 475911 of 06-20603935
  E. info@cranberryfarmdehoeve.nl
  Openingstijden

  U bent het hele jaar welkom op afspraak ( zie website )
  Open tijdens het seizoen mei-oktober (zie website voor het maken van een afspraak)

  Woensdag – 15:30 tot 20.00
  Vrijdag – 13:00 tot 18:00

 21. Sedert 2008 hebben wij een theetuin met daarin vier soorten cranberry staan op ca 5000m2. Dit betreft de droge teelt.Wij hebben excursies en proeverijen gericht op de cranberry en zijn gezondheidsaspecten. Wij laten de bezoekers zien en leggen uit hoe je het beste cranberry kunt planten, telen en verzorgen. Wij verkopen planten en cranberryproducten. Ons adres is:IJkenweg 13 8394TA De Hoeve, vlakbij Wolvega gelegen in de prachtige natuur van de Lindevallei. tel. 0561 475911

 22. Ik heb een cranberry plant gekregen voor mijn verjaardag. Helaas kom ik er via dit blog achter dat mijn tuin niet geschikt is. Kan ik de plant in een grote bak/pot planten, waarin ik de juiste omstandigheden creëer?

 23. Hallo Okke,
  Ik heb eeb zestal cranberryplantjes en zure grond genoeg.; Ik woon in Ierland. Mijn vraag is, moeten ze in de volle zon of kunnen ze ook op het oosten met alleen ochtendzon.
  Gr
  Lya

 24. Ik heb nog een vraag. Via gardenersworld zag ik een videootje over het poten van cranberries in een verhoogd bed als randbeplanting van bosbessen. Hier werd gezegd dat ze weliswaar vochtig moeten staan maar niet direct in een moerasachtige grond, wat ik wel heb! Mijn vraag ; Wat is het beste/
  Gr
  Lya

 25. Hallo Lya, Met moerasgrond heb ik helaas geen ervaring. Ik zou het gewoon proberen met een paar plantjes en op een andere plek ook een paar plantjes. Dan zie je waar de planten het beste doen.

 26. we hebben ze net weer geoogst, prachtige verse biologische cranberries van dit jaar 2014,van onze eigen cranberryvelden, door het warme voorjaar 3 weken eerder dan andere jaren.
  met vriendelijke groet Marijke Berger,
  Cranberryfarm De Hoeve
  IJkenweg13 8394 TA De Hoeve ( nabij Wolvega)
  mobiel 06-22324881

 27. ik heb 1 cranberryplant in een pot, heb al geoogst, maar heb nog een andere plant (amerk.veenbes) in een pot vol met rode bessen(niet ovaal) en glimmend, witte bloemetjes, denk eraan te oogsten, zijn wel zuur. Is dit ook een soort cranberry? Veilig om te consumeren?Gaarne reactie van een kenner, alvast bedankt.

 28. hoi Okke, waarom oogst men alleen de drijvende bessen, in het geval van cranberries? Ik plukte onlangs ongeveer vijf kilo vossenbessen (die ik verwerk en beschouw als cranberries) waarvan bij het wassen en uitzoeken thuis toch zeker de helft op de bodem van de pan-met-water blijft liggen…de “bodembessen” zijn wel vaak gekwetst zoals eerder beschreven, maar er zitten ook veel bij die tegen overrijp aan zitten. Kan ik die bessen nog gebruiken? ze zien er wel goed uit, iets doffer van kleur. Mijn vraag kwam eigenlijk omdat bij mijn laatste proef de gelei die ik ervan maakte, niet goed stolde…Je zou toch denken (als bij vlierbessen) dat bovendrijvende bessen juist niet te gebruiken zijn (vanwege onrijp/ te weinig suikers). Hoe dan ook, het is fijn om weer ’s zo veel te lezen over cranberries en vossenbessen…grt! edward

 29. Hallo Edward, De drijvende bessen zijn helemaal heel en perfect. Daarom oogsten ze deze bessen want ze gaan per boot naar supermarkten over de hele wereld die een lange houdbaarheid eisen. De bodembessen die jij gebruikt, zijn gewoon prima om te verwerken maar niet geschikt voor de handel. Daar zit het verschil in. Ik weet niet precies waardoor deze gelei niet goed stolt. Onrijpe bessen bevatten vaak wel meer pectine dan overrijpe bessen. Misschien ligt daar de oorzaak.

Reacties zijn gesloten.