Meteen naar de inhoud

De taartbodem:

Meng bloem, suiker en zout in een keukenmachine of een mixer met deeghaken. Kneden met de hand kan natuurlijk ook. Voeg de boter toe en meng het tot een grof deeg. Voeg nu een deel van het water toe, de eidooier en het vanille-extract. Meng het geheel tot een soepel deeg ontstaat. Meng indien nodig nog wat extra water erbij tot er een soepel deeg ontstaat. Pak het deeg in met huishoudfolie en laat het 2 uur koud worden in de koelkast. Het deeg kun je 2 dagen van te voren maken.

Haal het deeg uit de koelkast en laat het weer een beetje opwarmen. Verwarm de oven voor op 190 graden. Bestuif een werkblad licht met wat bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot ongeveer 35 cm doorsnede. Bekleed de bodem van een bakblik met een doorsnede van 25 centimeter met bakpapier. Leg de plak deeg erin en zorg dat de randen voor een groot deel bekleed zijn met deeg. Prik veel gaatjes in de bodem met een vork. Zet de beklede bakvorm een kwartier in de vriezer.

Zet de bakvorm nu in de voorverwarmde oven en bak de bodem 15 minuten. Wanneer de randen naar binnen vallen duw je het geheel weer op met een vork. Bak het nu nog zo’n 15 minuten totdat de bodem en randen lichtbruin zijn. Laat de bodem buiten de oven afkoelen.

De vulling:

Breng in een sauspan de room aan de kook totdat het borrelt. Haal de pan van het vuur en smelt de chocolade in de warme room totdat er een smeuïge saus ontstaat. Klop nu de crème de cassis erdoor. Giet de vulling in de korst. Laat het in de koelkast minimaal 2 uur tot een dag opstijven.

Gesuikerde cranberries:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Was de verse cranberries en doe de bessen met aanhangend water in de pan en voeg de suiker toe. Warm het geheel rustig op en roer totdat alle suiker gesmolten is en de bessen warm zijn maar nog niet koken. Giet de bessen met de gesmolten suiker op het bakblik en bak de bessen op het bakblik totdat ze gaar maar niet bruin zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Haal het bakblik uit de oven en laat alles 5 minuten afkoelen. Schep de bessen in de taart. Giet het overgebleven sap van de suiker met cranberrysap over de taart. Laat de taart nog 1 uur afkoelen en eet smakelijk!

Tips:

Verse cranberries zijn te koop bij grotere supermarkten. Ze kunnen uitstekend ingevroren worden. Sommige supermarkten verkopen ook diepvries cranberries.
Kies als alternatief voor crème de cassis eens een andere likeur of sterke drank.
Bron: Epicurious

2 reacties op “Chocoladetaart met cranberries”

  1. Lijkt me een lekkere aanvulling: de cranberries even op sterke drank zetten! Dit werkt denk ik alleen wel beter met gedroogde in plaats van verse cranberries. Alleen gedroogde cranberries zullen de smaak opnemen.

Reacties zijn gesloten.