Over Cranberries.nl

Mijn eerste herinnering aan de cranberry is een vakantie naar Vlieland. Met mijn moeder en 2 broertjes waren we voor het eerst op dit prachtige waddeneiland. Een trip met de boot is natuurlijk alleen al een belevenis van formaat. Op Vlieland hadden ze ook cranberries, in vele variaties! Wij hadden er natuurlijk nog nooit van gehoord maar de smaak beviel meteen goed. Lekker fris zurig en kruidig!

In de winkel duiken cranberries eigenlijk alleen op rondom kerst. In Nederland is het vooral verbonden aan HET KERSTDINER. Bij vlees, en vooral bij wild, wordt er vaak een cranberrysaus gegeven. Na de kerstdagen moeten ze altijd voor een habbekrats weg. Dan maak ik er vaak compote van. Heerlijk bij yoghurt of vla.

Het mooist aan de cranberry is eigenlijk nog wel de teelt zelf. Op mooie uitgestrekte velden groeit de cranberry. Vaak in veen of duingebieden. Ik zal hier vast een veel te romantisch beeld van hebben maar het lijkt alsof de natuur zijn gang nog mag gaan.

Een ander fenomeen is de pluk met van die cranberrykammen. Dat zijn vierkante bakje met een grote kam voorop die je door de struikjes schept. De bessen blijven achter de kam steken en vallen zo in het bakje. Op oude foto’s is goed te zien hoe hele ploegen mensen dit samen doen. Een mooi en romantisch beeld.

Inmiddels is voor alles bijna en machine maar zelfs de volledig gemotoriseerde cranberryteelt is nog prachtig om te zien. De cranberries staan in grote bedden met er omheen een dijkje. De bedden worden onder water gezet. Er rijden machines met grote kammen erop door de bedden. Die machines halen de bessen los en de bessen drijven naar boven. Er blijft een meer vol rode bessen over. Prachtig!

Op deze site wil ik de schoonheid en de lekkere smaak van de cranberry samen proberen te brengen.

Veel cranberryplezier!

Okke

Over deze site

Cranberries.nl is een site van Cranberry Winkel de specialist in Terschellinger Cranberryproducten.