Rabarbercompote met cranberry en framboos van HAK

23 november 2010

Rabarbercompote met cranberry en framboos, HAK verwenfruit Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

HAK Verwenfruit heeft een assortiment vruchtenmengsels dat in de kenmerkende pot van HAK zit.
Op het etiket staan mooie foto’s met veel cranberries en frambozen. De realiteit is anders. Het bestaat uit 80% rabarber, suiker, cranberrysap (8%), frambozenpuree (1%), gemodificeerd zetmeel, wortelconcentraat, appelbesconcentraat, aroma’s, citroenzuur en antioxidant.

Natuurlijk staat deze pot ook weer vol met marketinggewauwel: verwenfruit, ambachtelijk bereid etc. Opvallend is verder dat er het advies bij staat voor het soort lepels dat je moet gebruiken: Gelieve bij het uitscheppen een houten of plastic lepel te gebruiken. Weet iemand wat hier achter zit?

Genoeg over het etiket, proeven! Dat moet er gebeuren. Eens kijken of het echt verwenfruit is. Wat direct opvalt is dat de smaak niet zo fris is als zelfgemaakte rabarbermoes. Toch is dit gewoon echt niet slecht. Er zitten echte stukken rabarber in en die geven toch een bite. Veel industrieel geproduceerde moes is een egale brij en dat is hier gewoon echt niet zo. Ook de cranberry proef je er echt in terug. Wat ze er aan aroma bij gedaan hebben kan ik niet ontdekken. Conclusie: zelf maken is lekkerder (niet verrassend) maar dit is prima als bijgerecht, nagerecht of tussendoortje.

Reacties

  1. S. Houtsma 23 november 2010 11:55 uur

    het oxaalzuur in de rabarber gaat een reactie aan met metaal-ionen en vormt daarbij oxalaat. Oxalaat is slecht voor je organen/nieren.
    Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Oxalaat

  2. Okke Amerongen 23 november 2010 18:03 uur

    Ik heb eens wat navraag gedaan want dit gaat mijn kennis te boven. Ik krijg te horen dat het gehalte oxaalzuur/oxalaat niet hoog genoeg is om echt schade op te lopen. Dat kan het dus denk ik niet zijn. Nu probeer ik er wat verder in te duiken.

Over deze site

Cranberries.nl is een site van Cranberry Winkel de specialist in Terschellinger Cranberryproducten.