Meteen naar de inhoud

Gedroogde cranberries zijn inmiddels redelijk tot goed verkrijgbaar. De notenbar of de marktkraam maar tegenwoordig ook steeds meer supermarkten verkopen ze. In het algemeen zijn dit gehalveerde cranberries die gedroogd en flink gezoet zijn. Deze gedroogde cranberries zijn een stuk minder zoet en zijn nog heel. Een mooi gezicht en ze zijn ook nog eens ontzettend lekker. Ik ben dit nog niet eerder tegengekomen.

Cranberryfoto van Ramkalni uit Letland Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Op de Grüne Woche in Berlijn kwam ik dit product tegen in een kraam ter promotie van Letland. Volgens de verkoopster kwam de cranberry veel in Letland voor en kun je het gewoon wild plukken. Wat opviel was dat in deze kraam de mensen allemaal VEEL beter Engels en Duits spraken dan in alle andere Oost-Europese stands bij elkaar. Misschien dat ze meer op Scandinavië georiënteerd zijn dan op Rusland?

Extra informatie is moeilijk te vinden over dit product. Dat komt vooral omdat ik geen Lets kan lezen. Google Translate helpt dan wel een beetje maar echt betrouwbaar is dat ook niet. De volgende informatie kan dus wel eens niet helemaal kloppen.

Volgens de informatie is het product 100% natuurlijk. Ze gebruiken een unieke technologie om de cranberries te drogen en te konfijten. Dat klopt zeker want ik zie nooit gedroogde hele cranberries. Er staan diverse gezondheidsclaims op: versterkt het immuunsysteem, rijk aan vitamine, versterkt het hart en bloedvaten, verlaagt cholesterol. De mooiste claim: regelmatig gebruik verbetert je stemming:-)

Het belangrijkste van dit product is dat het veel meer naar cranberry smaakt dan andere gedroogde cranberries. Die smaken veel meer naar een apart soort rozijn. Dit is echt heel lekker, lekkerder dan normale gedroogde cranberries.

Meer informatie is te vinden op de site van Ramkalni.

10 reacties op “Gedroogde cranberries van Ramkalni uit Letland”

 1. Cranberry legt een film om de staphylococcus aureus- en de zogenaamde e-coli- bacterieen, zodat de bacterieen zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar worden uitgescheiden met de urine. Dit voorkomt dus ontstekingen/infecties.

 2. Deze gedroogde cranberries kun je in Zweden ook gewoon in de supermarkt krijgen.
  Merk Risenta. Het produkt heet “tranbär”= veenbes), en is lichtgezoet, heel licht zelfs, met bio-suiker. Veenbessen zijn kleiner dan gewone cranberries en ze groeien in Zweden in enorme hoeveelheden in het bos, bosrand.je kan hier ook overal veenbessensap en jam krijgen.Ook Ikea Nederland verkoopt veenbessenjam (lingon) en soms ook veenbessensap.
  http://www.risenta.se

 3. Hartelijk bedankt voor uw interessante reactie. Dat is leuk om te weten, want hier kom ik ook vaak veenbessen tegen, maar heb altijd getwijfeld om ze te kopen. Daar komt nu dus verandering in ! Ja, dus. Ik woon in de grote stad Antalya aan de Turkse Riviera en de markten verkopen hier een overvloed aan cranberries en veenbessen. Turkije zelf produceert cranberries in Anatolie en aan de Zwarte Zee. Deze laatste zijn van hier de beste. Geimporteerd wordt er uit Canada. Het zou kunnen dat er ook uit Zweden wordt geimporteerd, want er wonen hier duizenden Scandinaviers. Nu ga ik erop letten waar de veenbessen-jam hier vandaan komt. Zweden is overigens een prachtig land met indrukwekkende rustgevende bossen. Bij de Klaroven (Hakfors, Munkfors) voel je de neiging om sprookjes te gaan schrijven, resp. begrijp je dat er zoveel sprookjesschrijvers in Zweden zijn.

 4. Hallo Luci, Bedankt voor de informatie. Lijkt me mooi om een keer lekker te gaan plukken in Zweden in de bossen. Mooi plan om ooit uit te voeren!

 5. Hallo Anna Maria, Leuk om te horen dat je in Turkije woont, een land met een prachtige keuken en heerlijke producten zoals vijgen! Mocht je ooit een foto en een verhaal hebben rondom een van de producten op mijn sites dan hoor ik het graag en maak ik er graag een artikel over.

 6. Okay Okke, zal ik onthouden en t.z.t. met een foto en een verhaaltje komen. Koken heb ik in Italia geleerd (woonde ik toen ik jong was); de Turkse keuken is nog lichter, tenminste dit hangt ook van de producten en de kok af. Tot dan !

 7. Ik ben bang dat sommige mensen Vossenbessen en cranberries door elkaar halen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat er cranberries groeien in Turkije. Nederland (de wadden) is n.l. zo’n beetje het zuidelijkste gebied waar ze groeien. Ze hebben een zeer speciale biotoop en in hebben een zure arme zandachtige grond nodig. Vossenbessen zijn klein en groeien elders in Nederland volop, Cranberries zijn minstens dubbel zo groot en vind je vrijwel alleen op de waddeneilanden en dan in het byzonder op Terschelling.

 8. Alma, misschien een verduidelijking. De cranberries die ik hier koop zijn hele gedroogde rode cranberries en ze smaken zurig. İk koop ze altijd op de weelderige groenten- en fruitmarkten hier. Maar ze zijn ook te koop in natuurwinkels, speciaalzaken, grote supermarkten. Van cranberries kun je een heerlijke confiture maken/sudderen met rode wijn (de alcohol verdampt) en echte honing of een beetje koninginnegelei. Een ander product dat op cranberries lijkt maar donkerblauw van kleur is, doch een aanrader, is de yaban mersini. Zeer gezond ook, maar heeft niets te maken met de cranberrie. Degenen hier die het woord cranberrie niet kennen, spreken altijd over de yaban mersini, hetgeen dus tot verwarring leidt. Het wordt dan opgelost door te vragen naar de RODE (kırmızı) yaban mersini. De land- en tuinbouw hier is overigens nog belangrijker dan het toerisme !

 9. Nu jullie het toch over Zweden hebben: vossenbessen heten in Zweden Lingon. Hier maakt men limonade(siroop), jam en gelei van. Je kunt hiervan dus ook aanmaaksiroop bij Ikea kopen.

 10. Hoi ik heb verse granberries gekocht uit de usa en deze wilde ik drogen maar ik weet niet hoe de bereiding is zou u me willen helpen
  Corry

Reacties zijn gesloten.