Meteen naar de inhoud

Over de cranberry is op internet van alles te vinden maar een goed inhoudelijk verhaal is er moeilijk van te maken. Fred de Vries heeft met zijn boek orde in deze chaos proberen te scheppen. Hij behandelt eerst de historie van de cranberry. De Indianen in Noord-Amerika gebruikten de cranberry al eeuwen vanwege de gezondheidsbevorderende eigenschappen maar ook voor conserveren van vlees. Met de komst van de eerste Europeanen is de cranberry ook voor het eerst gedocumenteerd.

Natuurlijk komt de komst of “de vondst” van de Cranberry in Nederland aan bod. Hoewel het een mooi verhaal is dat de cranberry door de strandjutter Pieter Sipkes Cupido in Terschelling aan land gebracht is lijkt het onwaarschijnlijk. Deze legende prikt de auteur door.

De cranberrycultuur in Nederland krijgt uitgebreid aandacht. Het blijkt een historie van vallen en opstaan die nauw samenhangt met het beleid van Staatsbosbeheer op onze Waddeneilanden. In heb boek staan ook diverse adressen op de Waddeneilanden waar ik de komende jaren graag een keer een kijkje wil gaan nemen.

Een van de interessantste hoofdstukken uit het boek behandelt de gezondheidseffecten van de cranberry. Vanwege belangen van de producenten en de farmaceutische industrie is hier veel “informatie” over te vinden op internet. Dit boek probeert de effecten van cranberry op bijvoorbeeld (het voorkomen van) blaasontsteking en vele andere aandoening te beschrijven en noemt daarbij de wetenschappelijke bronnen. Mooi want zo kun je in ieder geval objectiever beoordelen waar de cranberry goed voor is en natuurlijk of dit voor jou van toepassing is.

Conclusie:
De cranberry is geen receptenboek. Gelukkig kun je daarvoor gewoon op deze site terecht:-) De Cranberry is vooral een goed inhoudelijk boek over geschiedenis, de cranberry in Nederland, de plantkundige kant van de cranberry en over de gezondheidseffecten van de cranberry. Wie daar meer over wil weten leest in dit boek alle ins en outs. Ik heb door dit boek zelf weer veel over de cranberry geleerd en kan het van harte aanraden.

De Cranberry door Fred de Vries is te koop via Bol.com of via de normale boekhandel.
ISBN nummer: 9789491276019
Prijs: €17,50
Bestel De Cranberry van Fred de Vries bij Bol.com

2 reacties op “De Cranberry door Fred de Vries”

  1. ik gebruik al jaren cranberry marmelade. elke morgen een eetlepel in de yoghurt, zelden verkouden of grieperig. over blaasontsteking maar niet te mailen. komt nooit voor.
    mgv. Wil.

  2. Hallo Wil, Mooi dat je goed gezond blijft. Cranberrymarmelade is een mooie manier om de dag te beginnen 🙂

Reacties zijn gesloten.