Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 90 minuten
Aantal personen: 8
Ingrediënten voor ca. 16 plakken:
- 200 gram zachte boter of margarine
- 100 gram zachte amandelspijs
- 150 gram basterdsuiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 2 theelepel geraspte bio-sinaasappelschil
- 4 eieren (M)
- 1 snufje zout
- 125 gram bloem
- 125 gram maismeel
- 1 afgestreken theelepel bakpoeder
- 200 g gedroogde, hele cranberries + 1 theelepel bloem
- poedersuiker om te bestuiven
Ingredienten sinaasappel- rumsaus:
- sap van 1 sinaasappel
- 2 el suiker
- 2 el rum
Amandelspijs kan behoorlijk zoet en overdadig van smaak zijn. Dan is het lekker om er iets met wat meer pit ertegenover te zetten: de cranberry. Door deze cake in sinaasappel- rumsaus te drenken krijg je ook nog wat van het bitter van de sinaasappel erbij en het aroma van rum.
- Boter of margarine romig kloppen. Amandelspijs in kleine stukjes snijden en geleidelijk aan samen met de suiker, vanillesuiker, sinaasappelschil, eieren en het zout door elkaar roeren. In ca. 6-8 minuten romig kloppen. Bloem met maismeel en bakpoeder mengen en over de botermassa zeven. Snel door elkaar roeren. Tot slot de cranberries met 1 tl bloem mengen en erdoor roeren.
- Het deeg in een ingevette bakvorm (ca. 28-30 cm lang) doen. In de voorverwarmde oven op 175 graden (gas: stand 2-3, hetelucht: 155 graden) ca. 1½ uur bakken. De cake eventueel afdekken zodat deze niet te bruin wordt.
- Sinaasappelsap met suiker 3-5 minuten laten sudderen. Rum toevoegen. Deze siroop over de warme cake gieten. De cake laten afkoelen en in aluminiumfolie wikkelen. 1-2 dagen laten staan. De cake met poedersuiker bestuiven.
Eet smakelijk!
Bron: Cranberry Marketing Committee