Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Aantal personen: 8
Ingrediënten
- 100 gram gedroogde cranberries
- 3 eetlepels rum
- 25 gram amandelspijs
- 100 gram boter
- 100 gram witte basterdsuiker
- 2 Eieren
- 150 gram bloem
- 2,5 gram bakpoeder
- 100 gram abrikozenjam
Plätzchen is afgeleid van het Duitse woord Platz. Het zijn dan ook platte koekjes of cakejes. Rondom kerst zijn er weer speciale kerst Plätzchen. De koekjes bestaan in allerlei vormen. Bijvoorbeeld uitgestoken met een steekvormpje uit een plakje deeg of plakjes van een deegrol. Uit een vorm: bijvoorbeeld speculaas maar ook gespoten platte koekjes zoals sprits vallen onder Plätzchen. Vandaag gaan we in ieder geval koekjes met Cranberries maken.
- Verwarm de oven voor op 175 graden in de stand boven en onder verwarmen. Bekleed 2 bakblikken met bakpapier.
- Week de cranberries in 2 eetlepels rum. Meng in een kom amandelspijs met de boter en 1 lepel rum. Klop het geheel tot een witte schuimige massa met de witte basterdsuiker. Klop de eieren er een voor een doorheen. Meng nu de meel met het bakpoeder en roer het door het mengsel.
- Doe het mengsel in een spuitzak. Spuit cirkels van 3 cm doorsnede. Let op: tijdens het bakken lopen de koekjes behoorlijk uit dus houd voldoende ruimte. Leg op ieder koekje 3 gedroogde cranberries. Bak de plätzchen nu in 10 minuten.
- Kook ondertussen in een sauspan de abrikozenjam en bestrijk direct na het bakken de koekjes (als ze dus nog warm zijn) met abrikozenjam. Laat de koekjes afkoelen en… eet smakelijk!
Deze mooie foto en dit recept is gemaakt door Hedonistin.