Quinoasalade met gegrilde pompoen, cranberry’s en amandelen

Quinoasalade met gegrilde pompoen, cranberry en amandelen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 1 reactie

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
20 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten:

  • 400 gram oranje pompoen
  • 75 gram rode quinoa
  • 50 gram ongezouten amandelen
  • 1 kleine rode ui
  • 25 gram gedroogde cranberry’s
  • 1 eetlepel verse platte peterselie
  • 0,5 eetlepel verse citroenmelisse
  • 0,5 onbespoten sinaasappel
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Versgemalen zeezout en peper, naar smaak

Zoet dankzij de pompoen, zuur vanwege de cranberry’s, zout door de sojasaus. En de amandelen en rode quinoa zorgen voor een krokante bite. Wat wil je nog meer? Deze lauwwarme salade is een feestje op je bord ☺.

  1. Borstel de pompoen schoon. Snijd ‘m doormidden. Verwijder de pitten en de draden. Snijd de ene helft nogmaals doormidden zodat je een kwart hebt. Snijd de kwart pompoen in dunne parten.
  2. Stoom de pompoen beetgaar in tien minuten.
  3. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking
  4. Rooster ondertussen de amandelen. Doe dit in een droge koekenpan op laag vuur. Schud regelmatig met de pan. Laat de amandelen vervolgens afkoelen.
  5. Snipper de ui fijn.
  6. Snijd de cranberry’s doormidden.
  7. Hak de kruiden grof.
  8. Hak de amandelen grof.
  9. Rasp de sinaasappel en pers ‘m vervolgens uit.
  10. Meng de amandelen, de ui, de cranberry’s en de kruiden in een kom. Voeg de quinoa toe en schep alles een paar keer om.
  11. Maak de dressing: meng de azijn met de sinaasappelrasp en het sinaasappelsap. Voeg daarna de sojasaus toe en roer goed.
  12. Voeg de dressing – op twee eetlepels na –  toe aan de salade. Schep alles een paar keer goed om.
  13. Proef en breng op smaak met versgemalen peper en zeezout.
  14. Besmeer – met een kwastje – de pompoenparten dun met olijfolie. Grill de pompoenparten kort in een grillpan.
  15. Verdeel de quinoasalade over de borden. Leg de pompoenparten erbij. Druppel de laatste dressing erover. Garneer het geheel met verse peterselie.

Snellere variant?
Je kunt deze salade ook op smaak brengen met een eigengemaakt cranberry-kruidenzout. In dat geval laat je de dressing en cranberry’s achterwege.

Rood, wit of zwart?
Quinoa heb je in verschillende soorten: wit, rood en zwart. De rode en de zwarte variant zijn krokanter en hebben een nootachtige smaak. In de meeste biologische winkels of natuurvoedingswinkels vind je de verschillende soorten, onder andere van het merk Terrasana.

Dit recept is gemaakt door Janine Bruinooge.
Janine is een enorme lekkerbek en gek op streek- en seizoensproducten. Op haar eet- en kookwebsite JAMMIE deelt ze haar kennis, ervaringen en enthousiasme. Schuif aan en word ook een lekkerbek!

Reacties

  1. fieke westerduin 3 november 2013 18:32 uur

    zocht naar cranberry en stuitte bij toeval op dit recept en ook nog voor de rode versie ,lijkt mij heel lekker en ga het snel maken